Rovaniemen Taksipalvelu

Asiakas etusijalle ja uutta osaamista rekrytointiprosesseihin

Rovaniemen Taksipalvelu on muovannut ELY-keskuksen valmennusten avulla omia toimintaprosessejaan ja opiskellut myös onnistuneen rekrytoinnin saloja. Molemmat turvaavat yrityksen tulevaisuutta.Tuomas_Palmgren

Rovaniemen Taksipalvelu on perustettu vuonna 1995. Yritys hoitaa taksi- ja tilausliikennettä Rovaniemellä ja sen lähiympäristössä noin 20 autolla. Tilausliikenteessä toimialue kattaa koko Lapin alueen. Työntekijöitä on kolmisenkymmentä.

Muutama vuosi sitten yhtiö päätti hankkia laatusertifikaatin. Se on edellyttänyt yhtiön hallituksen puheenjohtajan Tuomas Palmgrenin mukaan oman toiminnan perinpohjaista perkaamista ja prosessien avaamista. ELY-keskuksen valmennukseen liittynyt kartoitus kuuluu avanneen silmiä niin tilauspalvelun kuin rattien takana.

”Moni asia nähtiin kuskin penkiltä ihan eri tavalla kuin tilausten vastaanotossa. Nyt näitä toimintamalleja on laitettu kuntoon pala palalta ja nimenomaan loppuasiakkaan näkökulmasta”, Palmgren selvittää.

Hyvät tyypit hakusessa

Tänä keväänä Taksipalvelussa on pureuduttu rekrytointiprosessien kehittämiseen. ELY-keskuksen rekrytointi- ja perehdyttämisvalmennus on ollut tässäkin kohtaa tärkeänä apuna.

Palmgrenin mukaan vaatimukset ovat kuljetusalalla tänä päivänä jotain aivan muuta kuin takavuosina. Vähimmillään pestiin riitti nuhteeton tausta, tuttavien suosittelu ja ajokortti.

”Nyt haetaan nimenomaan hyviä kehityskelpoisia tyyppejä ja asiakaspalvelun osaajia. Ajamaan oppii kuka tahansa”, Palmgren muistuttaa.

Tässä on taksiyrittäjän mukaan myös rekrytoinnin suurin haaste: sopivimmat kandidaatit eivät enää välttämättä löydykään sormia napsauttamalla. Vartin jutustelun, koulu- ja työtodistusten selailun ja tarjotun kahvikupposen sijaan hakuprosessiin on varattava aikaa ja siihen on myös jaksettava paneutua.

”Saimme valmennuksesta todella paljon konkreettista oppia ja neuvoja rekrytointiprosessiin ja haastattelutilanteisiin. Lisänä olivat tietysti toisten osallistujien kokemukset. Oli lohduttavaa huomata, että samojen haasteiden kanssa painiskelevat muutkin yrittäjät ja yritykset”, Palmgren lisää.

Panostaminen kannattaa

Rekrytointeihin liittyvät haasteet ja epävarmuudet ovat tulleet tutuiksi myös Lapin ELY-keskuksen projektipäällikkö Henna Nurmiselle. Hän muistuttaa, että epäonnistunut rekrytointi voi olla ikävä ja myös kallis takaisku sekä työnantajalle että työntekijälle.

”Juuri tämän takia niihin kannattaa panostaa ja tehdä taustatyöt kunnolla. Uuden henkilöstön palkkaaminen on kuitenkin yksi yrityksen kasvun ja kehittymisen avaintekijöistä”, Nurminen muistuttaa.

Tuomas Palmgren on samoilla linjoilla. Osaava henkilöstö on etenkin maineherkällä palvelualalla ehdoton kilpailutekijä. Murahtelevan ja helposti hermostuvan kuskin kyydissä ei kukaan viihdy.

”Rekrytointi vaatii tänä päivänä ihan omanlaistaan osaamista ja moni yrittäjä myös panttaa sitä juuri epäonnistumisen pelossa. ELY-keskuksen valmennus on ollut meille selkeää riskienhallintaa ja samalla satsaus tulevaisuuteen”, Palmgren tiivistää.