Sujuvalla yhteistyöllä parempiin tuloksiin

Heini (002)Työelämässä yhteistyötaidoille on tarvetta niin työyhteisön sisällä, asiakassuhteiden hoitamisessa kuin yhteistyöverkostojen luomisessakin. Joidenkin kanssa yhteistyö sujuu kuin itsestään, kun taas toisten kanssa työskentely tuntuu tökkivän alusta asti. Usein on helpompi löytää vika vastapuolesta kuin kurkistaa peiliin – voisinko itse kehittää yhteistyötaitojani?

Erilaisuuden riesa ja rikkaus

Yhteistyön ongelmien ja jopa ristiriitojen lähteenä on usein ihmisten erilaisuus. Nopealiikkeistä harmittaa harkitsevamman työkaverin jahkailu ja päättämättömyys, tarkkaa perfektionistia taas toisen huoleton suurpiirteisyys. Tuloshakuinen suorittaja ei ymmärrä, miksi toiset haluavat hioa suunnitelmiaan – hän haluaisi jo kääriä hihat ja ryhtyä töihin. Ystävällinen rupattelija loukkaantuu, kun introvertimpi työkaveri haluaa keskittyä työhönsä hiljaisuudessa.

Joskus pelkkä ymmärrys ihmisten erilaisuudesta voi helpottaa yhteistyötä. Erilaisista osaajista ja persoonallisuuksista koostuvalla työyhteisöllä on tutkitusti paremmat lähtökohdat tarkastella asioita monipuolisesti ja löytää uusia ratkaisuja muuttuvassa maailmassa. Jos itse maalailee suuria linjoja ja visioi tulevaisuutta, on tärkeää, että tiimistä löytyy myös niitä, jotka jaksavat tarkistaa yksityiskohdat ja toteuttaa käytännön rutiinitehtävät. Tulokseen ja tehokkuuteen keskittyvä tekijä hyötyy siitä, että joku työyhteisössä muistuttaa myös ihmisten huomioimisesta.

Pelisäännöillä selkeyttä

Työpaikalla ollaan ensisijaisesti tekemässä töitä ja palvelemassa asiakkaita. Töiden sujumista ei voi siis jättää sen varaan, sattuvatko työntekijät tulemaan keskenään toimeen. Töiden pitää hoitua ja työkaveria täytyy arvostaa, vaikka ei sydänystäviä oltaisikaan. Erilaisten vahvuuksien hyödyntämiseksi on löydettävä keinot, joilla yhteistyö saadaan sujumaan. Työyhteisön toimivuuden ja yhteistyön sujuvuuden varmistamiseksi onkin tärkeää, että työpaikalla on määritelty yhteiset tavoitteet ja toimintaa ohjaavat arvot. Niiden pohjalta voidaan yhdessä laatia pelisäännöt eli toimintatavat, joiden mukaan työyhteisössä toimitaan. Pelisääntöjä tarvitaan niin työjärjestelyille kuin keskinäiselle käyttäytymisellekin. Sovittujen toimintatapojen toteutumista arjessa on syytä varmistaa säännöllisesti keskustelemalla. Samalla luodaan yhteistä toimintakulttuuria eli yrityksen tapaa toimia.

Yhteistyöhön kannattaa satsata

Tiimin tuloksellisuutta ei ennusta niinkään sen yksittäisten jäsenten kyvyt kuin tiimin sisäisen yhteistyön ja vuorovaikutuksen laatu. Olennaisia asioita mm. tasapuolinen osallistuminen keskusteluihin, positiivisuus, yhteenkuuluvuus sekä keskinäinen luottamus. Tiimin tuloksellisuutta voi siis parantaa vuorovaikutusta kehittämällä. Arjen kiireen keskellä on aika ajoin hyvä pysähtyä yhdessä arvioimaan ja kehittämään oman työyhteisön toimivuutta.

Sujuva yhteistyö rakentaa hyvää ilmapiiriä ja työyhteisön toimivuutta. Positiivinen vaikutus heijastuu työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin kautta työn tuottavuuteen. Henkilökunnan hyvä yhteishenki näkyy myös asiakkaille.

Yhteistyötaitojen kehittämisessä on olennaista tunnistaa omat vahvuutensa ja vastapainoksi myös kehittämiskohteensa. Mitä vahvuuksia voit tuoda tiimiin tai verkostoon? Ja toisaalta, millaiset yhteistyökumppanien vahvuudet täydentäisivät omia heikkouksiasi?

Pienessäkään yrityksessä ei kannata tehdä kaikkea itse, vaan keskittyä olennaiseen – omiin vahvuuksiin. Yhteistyökumppani voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan. Naapuriyrittäjä voi olla haka niissä asioissa, jotka tuntuvat sinulle haasteellisilta. Tai voisitko yhdistää voimasi potentiaalisen kilpailijan kanssa ja tarjota asiakkaille entistä laajempia kokonaisuuksia? Verkostoitumalla aktiivisesti ja avoimin mielin voit löytää uusia yhteistyömahdollisuuksia. Yrittäjäkollegoilta voi myös saada korvaamatonta vertaistukea yrittäjän arjen haasteiden ratkaisemiseen.

Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan

Yhteistyö ei voi olla yksipuolista, vaan kaikkien osapuolten täytyy kokea se hyödylliseksi. Kun olet valmis auttamaan muita tiimissäsi ja verkostossasi, saat helpommin itsekin tukea sitä tarvitessasi. Ja niin kuin kaikissa taitolajeissa, myös yhteistyötaidoissa mestariksi tullaan harjoittelemalla!

 Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla mikro- ja yksinyrittäjille räätälöidyt kehittämisverstaat tarjoavat mainion mahdollisuuden kehittää yhteistyön sujuvuutta omassa yrityksessäsi ja verkostoitua toisten yrittäjien kanssa. Tule mukaan hakemaan eväitä sujuvampaan yhteistyöhön!

Heini Salmu, Valmennuskumppani Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s