Uudet työnteon tavat

saanalla 3Olen osa hajautettua monipaikkaista organisaatiota, omaa hajautettua ryhmätyötä tekevää tiimiäni ja työhön liittyviä verkostoja. Työskentelen monitoimitiloissa, työpisteellä tai joustavasti etänä, virtuaalisesti sähköisenä.

Pari vuosikymmentä sitten kaikkia edellä mainittuja käsitteitä ei ollut vielä edes olemassa, käytössä tavallisessa työpäivässäni. Uusien erilaisten työnteon tapojen omaksuminen ja vanhoista nykypäivässä toimimattomista tavoista luopuminen on jatkuvaa ja vaikuttaa tapahtuvan yhä nopeammalla tahdilla.

Työskentelemme tiiminä maantieteellisesti ja fyysisesti erillään, toisillemme etänä, mutta läsnä. Työskentelen välillä etänä, pois toimiston työpisteeltäni. Siitä huolimatta, olenko kotona tai etänä muualla, olen kuitenkin samalla tavalla läsnä eri maakuntiin hajaantuneelle tiimilleni kuin työpisteelläni.

Läsnäolo on laajentunut käsitteenä, työskentelemme virtuaalisesti yhtä läsnä kuin rinnakkain yhteisen pöydän ääressä. Suunnittelemme ja työstämme sähköisiä työkaluja hyödyntäen, joko tiiminä tai pienemmässä porukassa, yrityksille hankkimiamme palveluita. Skypellä, kuulokkeet korvilla ja videokuvana, työkaveri tuntuu olevan lähellä lähes otsat vastakkain miettimässä parasta ratkaisua ja seuraavaa siirtoa. Skypen pikaviestinä heitämme työhön liittyvän kysymyksen tai hauskan jutun työkaverille yhtä helposti kuin fyysisesti lähellä olevien työpisteiden välillä. Tietokoneen ääressä työskentely ei tarkoita enää jumittamista pöytäkoneen ääreen. Liikumme joustavasti läppärit kainalossa ja mobiilisovelluksia hyödyntäen. Uskallan sanoa hallitsevani sähköiset työkalut varsin hyvin ja tarkoitan sillä aivan jotain muuta kuin 80-luvun kesätyöpaikkani ajanmukaista sähkökirjoituskonetta.

Olen työtiimissäni osana työhömme liittyviä verkostoja ja sidosryhmiä. Lähinkin verkostomme kattaa laajan Pohjois-Suomen alueen eli Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin. Verkostoituminen eri tasoilla kuuluu tämän päivän työelämään. Uusien sähköisten työkalujen kautta verkostoitumiseen ja verkostoissa toimimiseen on aivan erilaiset mahdollisuudet kuin aikoinaan pöytäpuhelimella tai faxilla. Virtuaalisuus mahdollistaa laajempien verkostojen palaverit ja yhteiset työtilat asioiden työstämisen online, yhtäaikaisesti välimatkoista huolimatta.

Uusien työnteon tapojen mukaantulo omalla työurallani on ollut nopeaa, ainakin jälkikäteen ajateltuna. Jostain uudesta ja oman työnteon tapoja haastavasta käytännöstä on tullut arkea. Yhä useammalla alalla työnteossa ajalla ja paikalla ei ole enää niin paljon merkitystä kuin aiemmin. Emme varmaan osaa edes kuvitella kaikkia uusia tulevia työnteon tapoja. Mitä 80-luvun entisenä nuorena ehdin vielä nähdä ja oppia. Teemmekö itsemme yhä useammassa työtehtävässä tarpeettomiksi, robotisaation ja muiden tulevaisuuden visioiden kautta.

Uutena tulevat asiat, myös uudet työnteon tavat herättävät usein jonkinasteista muutosvastarintaa. Tämän tunnistan myös itsessäni ja omassa työnteossani, tavassani tehdä työtä ja uuden tavan saamiseksi mukaan työhöni avuksi ja hyväksi käytännöksi. Vaikka enää ei välttämättä tarvitsisi, on mukavaa välillä tarttua näppäimen sijasta kynään ja tehdä muistiinpanoja käsin vaikkakin käytön puutteessa yhä huononevalla käsialalla ja paperittomaksi tavoitellussa monitoimitilassa tulostaa koulutusmateriaali nipuksi paperia, jota on miellyttävämpää lukea kuin sähköistä tekstiä. Hyviä vanhoja tuttuja käytäntöjä, joiden lisäksi omaksumme koko ajan uusia hyviä työnteon tapoja, joita ilman emme pian voi kuvitellakaan työskentelevämme.

Tämä kaikki on tullut mukaan työssäni erilaisissa työtehtävissä valtionhallinnossa, jossa useimpien uusien työnteon tapojen taustalla toteutuksesta vastaa ja sen mahdollistaa iso organisaatio. Huolehditaan siitä, että kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus toteuttaa myös uusia työnteon tapoja. Uudenlaisten työnteon tapojen käyttöön kannustetaan ja koulutusta järjestetään. Saamme käyttöömme mm. uusimpia tekniikoita, sähköisiä työkaluja sekä joustavia työskentely- ja tilaratkaisuja. Työnantajan joustaessa ja antaessa mahdollisuuksia järjestää omaa työntekoamme näköiseksemme, saamme vastuun töiden hoitamisesta joustamalla vastavuoroisesti myös itse.

Mitä uudet työnteon tavat ovat sitten yrityksissä tai mitä ne ylipäätään voivat olla? Sähköisten työkalujen tehokkaampaa käyttöä tai uusien verkostoitumistapojen löytämistä ja niiden hyödyntämistä? Miten yrityksissä, etenkin mikroyrityksissä ja yksinyrittäjien työssä, uudet työnteon tavat saadaan parhaalla tavalla käyttöön parantamaan tuottavuutta, unohtamatta työelämän laatua? Onko kaikille uusille työnteon tavoille tarvetta, miten tarvetta voisi kartoittaa?
Haasteet, yritysten henkilöstöresurssit ja taloudelliset resurssit ovat erilaisia.
Miten mahdollistaa paljon puhutut uudet työnteon tavat yrityksessä, voiko joustotyö toteutua yksinyrittäjällä tai etätyö mikroyrityksessä?

Hankkeemme toteuttaa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla Työelämän laadun verstaita mikroyrityksille ja yksinyrittäjille keväällä ja syksyllä 2017. Uudet työnteon tavat on yksi verstaiden useammasta vaihtoehtoisesta aihekokonaisuudesta. Tervetuloa mukaan.

Terveisin Anne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s