Mistä työhön perehdyttämisessä onkaan kyse ?

ekaterina-myllerLaki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, ettei nuori aiheuta vaaraa itselleen eikä muille. Lain mukaan työnantajan on annettava opetusta, ohjausta ja henkilökohtaista opastusta nuorelle työntekijälle, jolla ei ole työhön tarvittavaa ammattitaitoa ja kokemusta – lukee työsuojelun verkkosivuilla.

Pe­reh­dyt­tä­mi­sel­lä tar­koi­te­taan kaik­kia nii­tä toi­men­pi­tei­tä, joi­den avul­la uusi työn­te­ki­jä op­pii tuntemaan työpaikkansa, sen ta­vat, ih­mi­set ja työ­hön­sä liit­ty­vät odo­tuk­set. Työn­o­pas­tuk­seen kuu­lu­vat kaik­ki ne asi­at, jot­ka liit­ty­vät itse työn te­ke­mi­seen. Näi­tä ovat esi­mer­kik­si työ­ko­ko­nai­suus sekä se, mis­tä osis­ta ja vai­heis­ta työ koos­tuu sekä mitä tie­toa ja osaa­mis­ta työ edel­lyt­tää – todetaan työtuvallisuuskeskuksen verkkosivuilla.

Aivan. Olen itse ollut perehdyttävänä sekä perehdyttämässä. Nuorempana minua on perehdytetty käytännön työhön: kerrottu monelta töihin tullaan, miten siivousvälineet huolletaan, miten rintaliivit asetetaan vaateripustimille oikeaoppisesti, miten olut kaadetaan tuoppiin niin, että se ei vaahtoasi tai miten tehdään kassakuitti palautetusta tavarasta. En muista kovin kirkkaasti, että minulle olisi avattu yrityksen arvomaailmaa tai korostettu erityisesti asiakaslupauksia. Koskaan en oikein tuntenut, että olen just se tärkeä resurssi tässä yrityksessä, jonka työpanos on arvokas.

Myös itse perehdyttäjänä keskityin siihen, että perehdyttävä käsitti mitä hänen työkuvaan kuului ja miten se työ tulisi tehdä niin, että se täyttäsi sille asetetut vaatimukset.

Minun mielestä perehdyttämisessä kysymys on paljon muustakin kuin käytännön työhön opastamisesta tai työtuvallisuudesta huolehtimisesta.

Se päivä, kun uusi työntekijä astuu ovesta sisälle, on hänen mahdollisuutensa lunastaa työhaastattelussa annetut lupaukset. Samalla minä näen tämän hetken myös työnantajan mahdollisuutena kirkastaa uudelle työyhteisön jäsenelle yrityksen arvomaailman sekä viestiä miksi näiden seinien sisällä tehty työ, syntyneet oivallukset tai tuotteeksi tai palvelukseksi jalostetut ideat ovat tärkeitä. Erityisen tärkeää perehdyttämisessä on mielestäni motivoituneen ja työtä arvostavan ilmapiirin välittäminen uudelle työyhteisön jäsenelle.

Sain työpaikan IBM:ltä Puolassa keväällä 2008, olin silloin 26 v. Muistan, kuinka kävelin pitkin Krakovan keväisiä katuja jakkupuku päällä kohti toimistoa – oli ensimmäinen työpäiväni ja minua hieman jännitti. Esimieheni Wilmar, tervehti minua rentoon hollantilaiseen tapaan ja toivotti minut tervetulleeksi tiimiin. Seuraavassa lauseessa hän totesi: “And by the way Ekaterina, I want you to remember that at IBM we don’t have problems, only challenges and those we turn into opportunities”. Se oli yksi lause ja se riitti. Tämä ikään kuin ohjelmoi minun aivot positiiviselle ja motivoituneelle vireelle ja kaikki mitä minä myöhemmin opin tai koin, minä peilasin siihen toteamukseen.

Keväällä 2017 starttaavat Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa rekrytointia- ja perehdyttämisprosesseja käsittelevät -valmennuskokonaisuudet. Näissä valmennuksissa haastamme yksinyrittäjiä ensimmäisen työntekijään rekrytointiin ja mikroyrityksiä uudistamaan rekrytointiprosessiaan. Tämän lisäksi valmennuksissa rakennetaan yrityskohtaiset perehdyttämisprosessit. Saat valmennuksesta lisätietoja Valmennukset – välilehdeltä, josta voit myös ilmoittautua mukaan.

Tule mukaan valmennukseen – anna itsellesi mahdollisuuden rekrytoida osuvammin ja perehdyttää hallitummin!

Ekaterina Piirainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s