Tuottavuutta rekrytoinnin näkökulmasta

Suomen yrityksistä 93,4 %:a on mikroyrityksiä eli alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä . Vuosina 2006-2011 mikroyritysten työntekijämäärä on kasvanut lähes 18 %:a, kun pienyrityksissä kasvu on noin 11 %:a, keskisuurissa nolla ja suurissa yrityksissä työntekijöiden määrä on vähentynyt.

Eikö siis ole aika selvää, että meidän kannattaa tarkastella tuottavuutta rekrytoinnin näkökulmasta?

Mutta minkälaisia haasteita rekrytointiin liittyy?

Mikroyrityksen organisaatiorakennetta voisi kuvata sanalla perhe. Miten sinä rekrytoisit perheeseen?

levi-3
”Mitä jos rekrytoinnin voisi tehdä toisin?”

Rekrytointi on aina iso satsaus yrityksessä ja moni yllättyy kuinka paljon aikaa rekrytointiin menee ja aikahan on aina kortilla mikroyrityksissä.

Usein voi olla myös sellainen tilanne, että ei ihan tarkkaan tiedetä, minkälaiseen tehtävään ollaan työntekijää rekrytoimassa, jolloin ei myöskään osata määrittää minkälaista osaamista tarvitaan. Halutaan moniosaajia.

Entä kun rekrytointi nähdään liian isona riskinä, eikä uskota rekrytoinnin lisäävän yrityksen tuottavuutta.

No mitä sitten kannattaisi tehdä?

Tein rekrytointeja edellisessä työssäni ja voin sanoa, että turhauduin siihen, kun hakijoita ei enää kiinnostanutkaan tarjoamani työpaikka tai heitä ei edes tavoittanut haastattelun jälkeen. Monesti oli myös vaikeaa löytää hyviä työntekijöitä hakijoiden joukosta.

Päädyimme toteuttamaan ns. rekrytointipäivän, jonka avulla rekrytoimme kerralla n. 30 kesätyöntekijää ympäri Suomen.

Rekrytointipäivään oli esikarsinta hakuilmoitukseen vastanneiden joukosta ja itse päivään kutsuttiin 60 hakijaa. Hakijat tulivat paikan päälle 10 henkilön ryppäissä eri puolilta Suomea ja kiersivät tunnin aikana erilaisia työpaikkaamme liittyviä toiminnallisia rasteja, jotka olivat meidän työntekijöiden toteuttamia.

Tällä tavalla saimme hyvän kokonaisarvion hakijoista, heidän osaamisestaan ja siitä miten he istuvat yritykseemme ja sen toimintakulttuuriin. Myös hakijat näkivät, minkälaiseen yritykseen he hakivat ja saivat tehdä omat johtopäätöksensä suhteessa työnantajaan, mahdollisiin työkavereihin ja yrityksen toimintatapoihin.

Kysynkin, voisiko rekrytointeja toteuttaa tuottavuuden näkökulmasta resursseja ja osaamista yhdistämällä?

Entä voisiko tämä tapa toimia useamman saman toimialan yrityksissä yhteisenä rekrytointimallina, erityisesti mikroyrityksissä, joissa resurssit ovat rajallisia?

Haluan myös haastaa yrityksiä miettimään sitä miksi juuri heidän yritykseen kannattaa tulla. Uskon, että onnistuneet rekrytoinnit lisäävät paitsi alan kiinnostusta mutta myös yrityksen tuottavuutta.

Järjestämme yhteistyössä KoulutusAvain Oy:n kanssa Oulussa ja Rovaniemellä ”Mistä on hyvä rekrytointi- ja perehdyttämisprosessi tehty” -valmennuskokonaisuudet. Tässä valmennuksessa haastamme yksinyrittäjiä ensimmäisen työntekijään rekrytointiin ja mikroyrityksiä uudistamaan rekrytointiprosessiaan. Saat valmennuksesta lisätietoja Valmennukset –välilehdeltä, josta voit myös ilmoittautua mukaan.

Eiköhän laiteta yhdessä rekrytoinnin ja perehdyttämisen työkalupakki kuntoon!

Henna Nurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s