Kuinka voit?

Oletko viime aikoina kuullut tällaista kysymystä? Olisipa mukavaa, jos vointia tiedustelisi oman puolison tai tuttavan lisäksi myös työkaveri tai esimies. Miksei samaa kysymystä voi kysyä keneltä vaan, vaikka tietenkin suomalaiseen luonteeseen ja keskustelunavaukseksi kuuluu perinteisemmin kysellä säästä tai muista kuulumisista.

Pelottaako meitä mitä kysymykseen vastataan? Jos joku ei voikaan hyvin tai itsellä on hieman väsynyt olo, niin ei haluaisi jutella siitä. Mielestäni tähän pätee kuitenkin vanha tuttu sanonta, että ”jaettu murhe on puolet ja jaettu ilo on kaksinkertainen”. Siis ottakaamme asia reilusti esille – se varmasti helpottaa kaikkien tilannetta ja parantaa ilmapiiriä myös työyhteisössä, kun kaikki voivat paremmin.

Työhyvinvointiin panostaminen kannattaa myös taloudellisesti, sillä tunnetusti hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, koska sillä on suorat vaikutukset kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen ja jopa yrityksen maineeseen. Työelämän laatuun panostaminen voi olla yrityksen tärkein investointi!

Mikä sitten avuksi, jos työssä käyminen ei tunnu hyvältä. Ensimmäisenä tulee tietenkin mielen työterveyshuolto, jonka puoleen yleensä käännytään – monesti hieman liian myöhään. Työnantajalla on velvollisuus järjestää työterveyshuoltopalvelut henkilöstölleen, jolloin siihen kuuluvat mm. työn vaarojen ja kuormitustekijöiden terveydellisen merkityksen arviointi, työterveyden edistäminen, työ- ja toimintakyvyn arviointi ja tukeminen. Myös sairauksien hoito, kuntoutukseen ohjaus, tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus ovat tärkeitä elementtejä työterveyshuollossa. Työterveyshuolto on työnantajalta investointi tuottavuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin. Varhainen puuttuminen työpaikan ja työntekijöiden työterveys- ja työturvallisuusongelmiin maksaa sijoitetun euron 3–5-kertaisena takaisin (Lähde: TTL).

Mistä sitten huomaa että kaikki sujuukin hyvin ja miten sellaiseen tilanteeseen on mahdollista päästä? Onko sinulla innostunut ja hyvä mieli työpäivän alkaessa? Juoksevatko työtunnit ihan huomaamatta? Saatko työstäsi nautintoa? Jos vastasit kysymyksiin myöntävästi, koet luultavimmin työn imua. Tähän tilaan pääseminen on alun perin kiinni asenteesta, elämää ja arkirutiineja kohtaan.

Kuinka moni sitten voi rehellisesti sanoa tuntevansa työn imua tai työskentelevänsä ”Flow-tilassa” joka päivä? Toki poikkeuksia mahtuu joukkoon, mutta miten noiden hienojen termien takana olevaan työn tekemiseen oikein päästään ja onko se edes mahdollista saavuttaa päivästä toiseen. Työn imua tunteva työntekijä harkitsee vähemmän työpaikan vaihtamista, on aloitteellinen ja toimii työnsä ja työyhteisönsä hyväksi sekä suoriutuu työstä hyvin ja tuloksellisesti. Lisäksi on mahdollista kokea työ ja kotielämä toisiaan rikastuttavina. Kuulostaa ainakin tavoittelemisen arvoiselta olotilalta – eikös vain?

Ovatko sinun arkipäiväsi ”pakkopullaa” vai onko esim. työssäkäynti mukavaa ja motivoivaa. Kumpi ajatus sinulla on mielessäsi heti aamulla herättyäsi: ”Hoh hoijaa – jaksaisikohan sitä tänään nousta töihin” vai ”Onpa upea aamu – tästä tulee mukava työpäivä”? Kun positiivisella asenteella lähdetään töihin, niin siinä on sellainen mahdollisuus, että positiivisuus tarttuu myös muihin ihmisiin ja sitä kautta kaikki jaksavat paremmin töissä!

Jukka Koutaniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s